Yoghurt har lang holdbarhet

Når du kjøper yoghurt i butikken, vil den som regel ha lang holdbarhet, i hvert fall dersom du lar den være uåpnet. Som med alle matvarer, er holdbarheten kort når pakken er åpnet. Yoghurt holder seg lengst dersom den oppbevares kaldt, selv om den også kan tåle å stå i romtemperatur i noen timer.

Kjøp yoghurt på tilbud

Selv om yoghurt har lang holdbarhet, er det ikke alltid butikkene rekker å selge all yoghurten før utløpsdatoen nærmer seg. Da lønner det seg å kjøpe nedpriset yoghurt, slik at du hjelper til med å redusere matsvinn. Matsvinn er et stort miljøproblem, og også et etisk problem, ettersom mat blir kastet mens mennesker sulter. Til og med i Norge finnes det fattige som ikke har råd til den maten de trenger. Bidra i kampen mot matsvinn gjennom å kjøpe nedpriset mat. Du kan både spare penger og spare miljøet på én gang. Hva mer kan du be om?

Eksperimenter med yoghurt

Yoghurt kan brukes til mye mer enn du tror. Du kan bake med den, bruke den i sauser, og du kan lage spennende retter med spaghetti og yoghurt. Vanligvis er det yoghurt naturell eller med milde smaker som egner seg best til matlaging, men du kan gjerne prøve deg fram. Yoghurt kan for eksempel erstatte melk når du baker, og vil gi deg et fastere bakverk.

Datostempling er ikke alt

Yoghurt er en matvare som er holdbar lenge etter utgått dato, så sant den står i kjøleskapet og ikke er åpnet. Du kan ofte spise yoghurt tre-fire uker etter datostemplingen. Hvis du finner yoghurt med utgått dato i kjøleskapet ditt, bør du lukte på den og ta en liten smak. Du vil bli overrasket over holdbarheten. Yoghurt er laget av syrnet melk, og syrnet melk blir ikke like fort sur som fersk melk. Derfor er også sure melkeprodukter som Biola og kulturmelk holdbar lenge etter datostemplingen.

Spis opp maten din

En god del matsvinn skyldes at folk bare kaster utgåtte varer, uten å lukte og smake på dem først. Dette er årsaken til at nesten en tredel av verdens mat blir kastet, og den maten som blir kastet kunne mettet alle som sulter i verden. I tillegg er matsvinn et gigantisk miljøproblem, for det kreves mange ressurser og stor arbeidsinnsats for å produsere mat. Det er også kostbart å kjøpe mat som bare kastes, derfor er det all grunn til å sjekke om maten din er spiselig før du kaster den. Fersk fisk og rått kjøtt er ting du ikke bør spise etter utgått dato, men varer som er merket med “best før” kan være spiselige lenge etter den oppgitte datoen.

panoply