Tyrkisk eller gresk – hva er din favorittyoghurt?

De siste årene har tradisjonell norsk yoghurt kommet mer og mer i skyggen av nye produkter som kvarg og kesam, men kanskje særlig nye yoghurter av gresk eller tyrkisk type. Disse variantene fremstår gjerne som sunnere og mer naturlige alternativer til yoghurt med mye tilsatt sukker og ulike smakstilsetninger. Når du skal velge mellom gresk eller tyrkisk er det mange hensyn å ta, i tillegg til at det selvfølgelig som alltid kommer mye an på den enkeltes smak og behag.

Yoghurtene du velger mellom vil ha ulike mengder fett og proteiner, og som regel vil kostholdsekspertene si at du bør prøve å velge alternativer med mindre fett og mer proteiner. I den aller siste tiden har det imidlertid blitt påvist at fett kanskje ikke er så farlig som man tidligere har trodd, og at sukker er den største synderen i norsk og mer generelt i vestlig kosthold. Det kan derfor være viktig å passe ekstra godt på hvor mye sukker man får i seg, også fra ellers sunne produkter som gresk og tyrkisk yoghurt. Noen av dem er nemlig tilsatt sukker, mens andre ikke er dette. Slike opplysninger finner du på emballasjen.

Tradisjonelt er det imidlertid slik at særlig gresk yoghurt inneholder mer fett og mindre sukker enn det som ellers oppfattes som “vanlig” yoghurt. Den greske utgaven har tradisjonelt blitt brukt mye i matlaging og som basis til for eksempel marinade, dressing eller dipp. Gresk yoghurt er nokså syrlig og inneholder enda mer protein enn den tyrkiske.

Den tyrkiske yoghurten er noe mildere i smaken og betraktes derfor av mange som et mer passende måltid i seg selv enn den greske. Ekstra godt blir det hvis man blander inn litt frukt eller bær, eller kanskje en skje med syltetøy.

panoply