Alt om yoghurt

Yoghurt er en av nordmenns favorittmatvarer, og populært over store deler av verden. Yoghurt lages ved at bakterier får utvikle seg i melk. Disse bakteriene kalles for en yoghurtkultur. Gjennom en fermenteringsprosess forvandles laktose til melkesyre, som påvirker proteinet i melken slik at yoghurten får sin karakteristiske konsistens og smak. Vanligvis lages yoghurt av kumelk, men det går også an å bruke melk fra geiter, sauer og til og med vannbøfler og kameler. I Norge er yoghurten som regel laget av homogenisert og pasteurisert kumelk.

Yoghurt, smakstilsetninger og helse

Yoghurt er et produkt som ofte tilsettes ulike naturlige og kunstige smaker. I det siste har for eksempel lakrisyoghurt blitt en stor hit.

Disse smakstilsetningene kan imidlertid endre næringsverdien av yoghurt en god del. Derfor er det viktig å velge riktig yoghurt, særlig dersom du strever med å holde vekten nede. Generelt er imidlertid yoghurt svært sunt, og en nyttig del av et balansert kosthold. Yoghurt markedsføres derfor ofte også som et slags helseprodukt, og kanskje særlig mot de som er svært fysisk aktive fordi yoghurt inneholder en god del proteiner.

Men er yoghurt egentlig så bra for musklene og resten av kroppen som det reklamen forteller oss? Vær klar over at mange yoghurter inneholder mye kunstig søtstoff. Et godt råd kan derfor være å gå for en yoghurt som er mest mulig naturell. Da kan du selv tilsette smak ved å blande inn frukt, syltetøy eller eventuelt sukker, slik at du selv vet hva du får i deg.

Yoghurt, pris og livsstil

Fordi yoghurt er så sunt, har det blitt en del av manges livsstil. Yoghurt og annen sunn mat kan imidlertid være dyrt, og noen måneder kan det være vanskelig å få til å spise sunt når lommeboka er skrinn og det er salg på pølser, cola og sjokolade. Da kan det være på tide å vurdere et forbrukslån fra https://www.centum.no slik at du kan holde formen og vekta vedlike frem til neste lønning. Det er tross alt helsa det er snakk om, og du kan sikkert finne noe som passer for din økonomi.

Hvor kommer yoghurt fra?

De siste årene har tyrkisk yoghurt blitt populært også i Norge, eller også alternativet gresk yoghurt – på nett herjer en debatt om hva som er best og sunnest. Det som er helt sikkert, er at selve ordet yoghurt kommer fra tyrkisk og fritt oversatt betyr “noe som tykner”, som beskriver prosessen med å lage yoghurt godt. Men det betyr ikke nødvendigvis at yoghurten kommer fra Tyrkia. Forskerne mener nå å vite at yoghurt ble oppfunnet i dagens Irak allerede i de tidligste sivilisasjoner for mange tusen år siden. Yoghurt og yoghurt-lignende produkter er også kjent fra skrifter fra antikkens Hellas og India.

panoply