De fleste av oss kjøper ferdiglaga yoghurt på butikken. Hvorfor det? Ja si det! Det er egentlig ikke noe vanskelig å lage den selv. Yoghurt er et syrna produkt. Melk som er syrnet ved hjelp av melkesyrebakterier blir kalt surmelk. Blant kjente typer av surmelk finner man yoghurt, kulturmelk og kefir. Kulturmelk har fått sitt navn fra kulturen av bakterier som tilsettes. Kefir syrnes ved bruk av kefirkorn til gjæringsprosessen. I Norge bruker en kumelk, mens man i Kaukasus finner kefir laget av både geite- eller sauemelk. Når det kommer til yoghurt brukes der to bakterier til å syrne, Streptococcus thermophilus og Lactobacillus bulgaricus. Vi vil her vise deg hvor enkelt det er å lage heimlaga yoghurt, og ønsker også å fortelle litt om hva bakteriekulturen gjør for helsen din. Ved å drikke syrnet melk eller yoghurt med slike såkalte probiotiske melkesyrebakterier, kan tarmens naturlige bakterieflora forsterkes. Dette er bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora, og som sies å kunne ha positiv effekt på immunforsvar og fordøyelse.
Oppskrift på yoghurt
Hvordan lage hjemmelaget yoghurt? Det er veldig enkelt, og du trenger ikke spesialutstyr, ikke tar det masse tid heller. Du trenger meieriprodukter som melk og naturell yoghurt uten tilsatt sukker. Deretter to glasskrukker, en måleskje, og en kjøleboks med vannbad. Skal prøve å forklare her enkelt hvordan du går frem. Vi lager yoghurt til en liter helmelk, men det er lurt å lage av 3-4 liter når du først lager. For å sette igang bakteriekulturen i melken bruker du 2-3 spiseskjeer yoghurt naturell. Først må du varme opp melken under omrøring på svak varme, helt til den når 85 °C. Deretter avkjøles den til 45 °C. Viktig at den holder den temperaturen. Hell melken og en spiseskje yoghurt naturell i hver av disse to krukkene. Krukkene skal være helt lufttette, og må oppbevares en plass de vil holder varmen. Du kan pakke dem inn i avispapir, plassere dem i en boks med et teppe rundt seg eller kjøleboks med vannbad (45°C) i. La dem stå over natten uten omrøring på et varmt sted. La de stå ute i 10 minutter før du setter de i kjøleskap for å tykne, og det kan ta fra fire timer til 2 dager.
Melkesyrebakterier og helseeffekter
I kroppen hos oss mennesker lever det mange bakterier, onde som gode, og i tarmen lever mange av disse. Det finnes ulike melkesyrebakterier i alle syrnede meieriprodukter som syrnet yoghurt og melk, men de fleste dør på grunn av det sure miljøet i magen. Noen sorter melkesyrebakterier dør ikke, og de kan derfor slå seg til i tarmen. Ved å drikke yoghurt eller syrnet melk med slike melkesyrebakterier som er probiotiske, kan den naturlige bakteriefloraen i tarmen forsterkes. På verdensbasis studerer forskere om bruken av forskjellige melkesyrebakterier i maten kan gi oppløftende helsetilstander. Det gjør også trimming med fantastiske friluftsklær fra fritidsfabrikken. De bakteriene det gjelder er for eksempel bakterienen Bifidobacterium animalis (BB-12) og Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Naturlig hjemme i en sunn flora i tarmen hører disse bakteriene, og de overleverer det sure miljøet i magesekken og de minker oppblomstringen av bakterier som skader og gir fordøyelsen gode forhold, hjelper immunsystemet, minsker dannelse av stoffer fra dårlige bakterier som kan frembringe inflammasjoner.